Briljant vóór Bach: Reinhard Keisers Brockes-Passion
Programma
- Reinhard Keiser Brockes-Passion
Enkele weken voor Pasen brengt de Nederlandse Bachvereniging een ándere Passie in de ZaterdagMatinee. Reinhard Keiser behoorde begin 1700 tot de top, en zijn Brockes-Passion is vol drama en ontroering.
Via de Bühne naar kerk en concertzaal
Met het passie-oratorium – een variant van de geestelijke opera – werd het lijdensverhaal van Christus in de achttiende eeuw van de Bijbel via de Bühne naar het altaar vertaald. Onder de dichters die zich aan een (nieuwe) passietekst waagden, zetelt Barthold Heinrich Brockes op de hoogste troon. Het expressieve Der für die Sünden der Welt gemarterte und sterbende Jesus combineert poëtische parafrases op het evangelie met contemplatieve teksten van eigen vinding.
De Nederlandse Bachvereniging
De ‘Brockes-Passion’, gepubliceerd in Hamburg in 1712, genoot onmiddellijk een grote populariteit en inspireerde diverse meesterwerken, waaronder de passies van Bach. Een kolfje naar de hand van de Nederlandse Bachvereniging, die de allereerste zetting van deze tekst op het programma neemt. Componist van dienst is Reinhard Keiser: een van de gerenommeerdste Duitse toondichters van zijn tijd, wiens schitterende palmares als operacomponist weerspiegeld worden in muziek vol drama, emotie en ontroering.