Het Rotterdams Philharmonisch Orkest en de Russen
Programma
- Sofia Goebaidoelina Sprookjesgedicht
- Sergej Prokofjev Eerste vioolconcert
- Sergej Rachmaninov Tweede symfonie
Het Rotterdams Philharmonisch Orkest brengt relatief vroege werken van Prokofjev, Rachmaninov en een prachtig klankverhaal (in de traditie van de Russische sprookjesballetten) van Sofia Goebaidoelina.
Kristóf Baráti speelt Prokofjev
De Hongaarse sterviolist Kristóf Baráti speelt het Eerste vioolconcert van Sergej Prokofjev. Toen deze in 1918 de verschrikkingen van de oorlog en de communistische staatsgreep ontvluchtte, had hij nauwelijks geld op zak; in zijn bagage wel deze muziek. In Amerika had hij niet het succes waarop hij had gehoopt, en pas in 1923 vond de première plaats in Parijs. Zodra de Russische violist David Oistrach het uiteindelijk onder handen nam, ontdekte die de iriserende, haast bovenmenselijke schoonheid van de muziek, die hij beschreef als "een zonovergoten landschap, waardoor een frisse geur van de natuur waait."
Rachmaninovs natuur
Voor Sergej Rachmaninov was de natuur, met haar circulaire proces van groei en verval, een belangrijke inspiratiebron. "Ik maak een grote wandeling door de natuur. Mijn ogen vangen de lichtval op van jong loof na een regenbui, mijn oren de ritselende ondertoon van het bos. Of ik zie de bleke tinten boven de horizon na zonsondergang en ze duiken in één keer tevoorschijn – alle stemmen tegelijk. Niet een paar tonen hier en een paar tonen daar. Alles. Het hele complex groeit." Het lange Adagio uit zijn Tweede symfonie (1908) is zo lyrisch en expressief, dat je je afvraagt waarom Rachmaninov geen grotere operacomponist is geworden…