Ella van Poucke en Caspar Vos

Kamermuziek met Ella van Poucke, Caspar Vos & Niek Baar

Programma

  • Sergej Rachmaninov Trio élégiaque in g klein
  • Sergej Rachmaninov Prélude et danse orientale
  • Maxim Shalygin Tristissima (wereldpremière)
  • Sergej Rachmaninov Cellosonate

Deze avond staat 'artist in residence' Ella van Poucke centraal. Samen met pianist Caspar Vos en violist Niek Baar zet ze de schijnwerkpers op de 150 jaar geleden geboren Sergej Rachmaninov en op nieuw, voor haar geschreven werk van de Oekraïens-Nederlandse componist Maxim Shalygin.

Sergej Rachmaninov liet slechts tien werken na voor kamermuziekbezetting, waaronder twee niet-voltooide strijkkwartetten. Ella van Poucke heeft drie werken uit deze nalatenschap op het programma staan. Met pianist Caspar Vos en violist Niek Baar vertolkt zij het Trio élégiaque uit de jaren 1890/91 – het werk van een nog jonge Rachmaninov, echter met karakteristieke elementen die vooruitwijzen naar zijn latere, volwassen stijl en beslist ook naar zijn pianistische virtuositeit. De Prélude et danse orientale voor cello en piano is Rachmaninovs opus 2, dus eveneens een jeugdig werk, dat eerst in 1891 het licht zag als compositie voor piano solo.
De meest uitgevoerde kamercompositie van Rachmaninov is de Cellosonate opus 19. Rachmaninov voltooide deze sonate in november 1901. Op 2 december gaven de componist en de gevierde cellist Anatoli Brandoekov, aan wie het werk is opgedragen, de première in Moskou. De sonate is een juweeltje in het cellorepertoire.
Maxim Shalygin (1985, Kamianske) componeerde zijn Tristissima speciaal voor Ella van Poucke. Shalygin merkt erbij op dat het werk balanceert tussen een niet-hedendaagse schoonheid en vulgariteit, en daarmee gevoelens aanspreekt waarvoor we ons vaak schamen.


Datum:
vrijdag 3 maart 2023
Tijd:
20:15 uur
Pauze:
Ja, inclusief pauze
Locatie:
TivoliVredenburg

Utrecht
-
Grote Zaal

Uitvoerenden

Ella van Poucke - foto Wouter le Duc
Ella van Poucke
Cello
Caspar Vos
Piano
Niek Baar
Viool

Binnenkort

Karina Canellakis
vrijdag 14 juni 2024
AVROTROS Vrijdagconcert

Slotconcert: La Damnation de Faust van Berlioz

woensdag 3 juli 2024
Overige series

VriendenLoterij ZomerConcerten – Bomsori Kim keert terug met Tsjaikovski’s Vioolconcert

Blijf op de hoogte van alle concerten, media en nieuws