Klassieke Top 400: Dvoráks Uit de Nieuwe Wereld
Programma
- Johan Wagenaar Ouverture De getemde feeks
- Antonín Dvořák Negende symfonie 'Uit de nieuwe wereld'
Elk jaar hoog in de Klassieke Top 400: Dvořáks Negende symfonie 'Uit de Nieuwe Wereld'. Sander Teepen dirigeert bij het Radio Filharmonisch Orkest bovendien een speelse ouverture van Wagenaar.
Dvořáks Symfonie nr. 9 'Uit de Nieuwe Wereld'
Drie jaar lang was de Tsjechische componist Dvořák directeur van het New Yorkse nationaal conservatorium. Zijn doel was de Amerikaanse muziek te ontdekken en bij te dragen aan een nationaal geluid. Dvořák stortte zich er met passie in. Hij bestudeerde muziek van native Americans, reisde veel en ontmoette Amerikanen van allerlei origine. Zijn leerling Stanley Burleigh leerde hem spirituals kennen, die hij zelf van zijn grootvader had geleerd. Al die indrukken vonden hun weg naar Dvořáks Negende symfonie. Uiteindelijk vond hij midden in die nieuwe wereld ook zijn eigen thuis terug. Dvořák rondde zijn meesterwerk af in de voornamelijk Tsjechische gemeenschap van Spilville. In 2020 behaalde het de vijfde plaats in de Klassieke Top 400. Hoe hoog eindigt het werk dit jaar?
Sander Teepen leidt Radio Filharmonisch Orkest
'Ik dwing nooit af als ik dirigeer, ik nodig liever uit, zei dirigent Sander Teepen in Brabants Dagblad. Behalve Dvorák leidt hij vandaag ook een prikkelend werk van Johan Wagenaar: de Ouverture 'De getemde feeks'. Met Shakespeares gelijknamige komedie als basis vertelt Wagenaar een (k)luchtig en speels muzikaal verhaal. De jonge Katherina is iets te mondig naar de smaak van haar aanstaande Petruchio. Deze botterik zet alles in het werk om haar te ’temmen’, maar of dat werkt?