

Le roi d'Ys: de grote Franse opera van Édouard Lalo
Programma
- Edouard Lalo Le roi d'Ys
De Hongaar György Vashegyi, die eerder dit seizoen Les Boréades van Rameau dirigeert, breekt een lans voor nóg een Franse opera: Le roi d’Ys van de laatromanticus Édouard Lalo.
Lalo’s (bijna) verzonken stad Ys
Hij is internationaal vooral bekend van zijn Symphonie espagnole voor viool en orkest, maar de Franse componist Lalo, geboren in Lille, schreef ook opera's. Aan zijn grootste werk, Le roi d’Ys, werkte hij zo'n tien jaar en in 1888 vond de première plaats in Parijs. De opera gaat terug op een Bretonse legende over de kuststad Ys, die door de zee zou zijn verzwolgen. Twee koningsdochters, van wie één gedreven wordt door intense jaloezie, houden van dezelfde man. De versmade dochter neemt wraak door de sluizen te openen en de stad onder water te zetten, wat door een religieuze interventie wordt voorkomen.
Echo's van Bretonse volksmuziek en Lohengrin
Lalo's orkestrale taal is suggestief en chromatisch, met heel soms echo's van Wagner en diens Lohengrin, maar hij gebruikt ook Bretonse volksmuziek. Debussy schreef op basis van deze legende later zijn pianostuk La cathédrale engloutie. De Matinee brengt deze grote romantische titel uit het Franse repertoire die, vanwege het grote succes bij de première in Parijs, al meteen in 1888 in Amsterdam werd uitgevoerd – toen in het Nederlands.