Pynarello

Pynarello & Pathetique

Programma

  • Julian Schneemann The Moving Staircase (wereldpremière)
  • Pjotr Iljitsj Tsjaikovski Zesde symfonie 'Pathétique'

Het vernieuwde TivoliVredenburg bestaat tien jaar. Pynarello, het meest rebelse orkest van Nederland brengt, samen met een verteller, een spannende voorstelling over de geheimzinnige dood van Tsjaikovski tegen de achtergrond van zijn laatste compositie, de Pathétique.

10 jaar TivoliVredenburg met Pynarello
Een concert dat in het teken staat van 10 jaar TivoliVredenburg, het vaste onderkomen van het AVROTROS Vrijdagconcert. In 2014 opende het geheel vernieuwde zalencomplex zijn deuren als een unieke combinatie van klassieke concertzaal, poppodium en alles daar tussenin. Pynarello, het meest dwarse orkest van Nederland, past daar perfect bij. De musici noemen zichzelf een rebellenclub, een wervelwind die door de porseleinkast stormt. Ze spelen staand, zonder dirigent en zonder noten voor hun neus. In hun performance zit je er als luisteraar heel dichtbij en krijgt klassieke muziek dezelfde zindering als een popconcert.

Het raadsel van Tsjaikovski's Pathétique
Pynarello neemt je mee in een van de grootste mysteries van de klassieke muziek. Op 28 oktober 1893 leidde Tsjaikovski in Sint-Petersburg de première van zijn Pathétique. Negen dagen later overleed hij onder raadselachtige omstandigheden. Was zijn homoseksualiteit, die hij altijd angstvallig verborgen hield, toch uitgekomen? Stierf hij aan de cholera en was dat een zelfgekozen dood of zat er iets anders achter? Een geheimzinnige geschiedenis die leest als een regelrechte krimi. Deze geheimzinnige geschiedenis is het beginpunt voor Pynarello's ontdekkingsreis door symfonie Pathétique en het leven van Tsjaikovski. Het concert wordt geopend met een nieuwe compositie van Joey Roukens, speciaal gecomponeerd voor Pynarello. Aan de hand van Tsjaikovski's Zesde Symfonie een nieuwe compositie van Joey Roukens, vertelt Pynarello het verhaal van deze pathetische symfonie.

Datum:
vrijdag 31 mei 2024
Tijd:
20:15 uur
Pauze:
Ja, inclusief pauze
Locatie:
TivoliVredenburg

Utrecht
-
Grote Zaal

Uitvoerenden

Pynarello
Thomas Beijer
Tekstschrijver
Maartje van de Wetering
Verteller

Binnenkort

Franco Fagioli
zaterdag 25 mei 2024
NTR ZaterdagMatinee

Franco Fagioli in Händels opera Tolomeo

Markus Stenz
zaterdag 1 juni 2024
NTR ZaterdagMatinee

Unsuk Chin: Alice in Wonderland

zaterdag 1 juni 2024
Overige series

De Avond van Hilversum

Karina Canellakis
vrijdag 14 juni 2024
AVROTROS Vrijdagconcert

Slotconcert: La Damnation de Faust van Berlioz

woensdag 3 juli 2024
Overige series

VriendenLoterij ZomerConcerten – Bomsori Kim keert terug met Tsjaikovski’s Vioolconcert

Blijf op de hoogte van alle concerten, media en nieuws