The Death of Klinghoffer nog altijd actueel
Programma
- John Adams The death of Klinghoffer
SPIEGELZAAL 12.25-12.50 UUR – Inleiding over The Death of Klinghoffer
In 1991 ging The Death of Klinghoffer van John Adams in première in de Brusselse Munt. De Nederlandse première: Edo de Waart in de Matinee, tien jaar later. De componist is dolgelukkig dat zijn controversiële opera weer eens uitgevoerd kan worden.
Humanisme en controverse
The Death of Klinghoffer is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van de kaping van het passagiersschip Achille Lauro door de PLO in 1985, waarbij de gehandicapte Joods-Amerikaanse passagier Leon Klinghoffer werd doodgeschoten en met rolstoel en al in zee gegooid. Aangezien in de opera zowel het Israëlische als het Palestijnse standpunt op een humanistische wijze wordt belicht, ontstond er meteen een flinke controverse bij de uitvoeringen in de VS. Dat is ook de reden waarom het stuk zelden wordt uitgevoerd. Het was John Adams’ diepe wens dat juist dit werk nu weer gespeeld wordt.
John Adams’ lyriek
John Adams, al decennia een terugkerende gast in de Matinee, is ruim 75 nu. Samen met Philip Glass en Steve Reich behoort hij tot de top van de 'Amerikaanse school', maar permitteert zich wel grote muzikale vrijheden. De combinatie van puur minimalisme en meeslepende lyriek geeft zijn muziek een geheel eigen intieme kleur. In Klinghoffer komt die eigenheid tot uiting in de reflectieve monologen van de solisten, in regelmatige afwisseling met grote koordelen. Door die afwisseling benadert het werk de Passies van Bach, waarin eenzelfde humanistische adem zweeft.