Van Baerle Trio

Van Baerle Trio: Mozart, Liszt & Fauré

Programma

  • Gabriel Fauré Pianotrio
  • Rob Zuidam Triptych (wereldpremière)
  • Franz Liszt Tristia
  • Johannes Brahms Tweede pianotrio

Alweer twintig jaar timmert het Van Baerle Trio nationaal en internationaal succesvol aan de weg. In dit recital brengen ze uitersten van Mozart, Liszt en Fauré samen met een nieuw werk van Rob Zuidam.

Van Baerle Trio met Mozart en Fauré
Het repertoire voor viool, cello en piano is zo rijk dat het voor het Van Baerle Trio in de twintig jaar van hun bestaan nooit een probleem is geweest van elk recital een kleurrijk concert te maken. Mozart schreef zijn Pianotrio K 542 als pure ontspanning om met zijn vrienden te spelen. Zoals gebruikelijk bij deze muziek van eind 18e eeuw heeft Hannes Minnaar achter de piano de hoofdrol, maar wel met een subtiele begeleiding van Maria Milstein en Gideon den Herder. Bij Fauré gaan ze alle drie gelijk op in zijn romantische Pianotrio, een van zijn late werken dat uitblinkt in heldere compactheid. 'Geen noot te veel, zoals Mozart het zou doen', volgens Fauré-expert Roger Nichols.

Liszt en Zuidam
Vallée d'Obermann, naar de melancholische protagonist uit de briefroman van Senacour, vond Liszt zelf zijn meest aangrijpende compositie, die hij niet met droge ogen kon spelen. Niet voor niets dat deze romanticus in hart en nieren de vrije bewerking voor pianotrio Tristia noemde. Voor Hannes Minnaar is Rob Zuidam zeker geen onbekende. De componist was jaren geleden diep onder de indruk van de artistieke prestaties van de pianist en componeerde voor hem Nox. De stap naar het Van Baerle Trio was daarom geen grote. Speciaal voor de drie musici componeert Rob Zuidam in opdracht van het AVROTROS Vrijdagconcert een geheel nieuw werk dat in dit concert zijn wereldpremière zal beleven.

Datum:
vrijdag 22 maart 2024
Tijd:
20:15 uur
Pauze:
Ja, inclusief pauze
Locatie:
TivoliVredenburg

Utrecht
-
Grote Zaal

Uitvoerenden

Van Baerle Trio

Binnenkort

Karina Canellakis
vrijdag 14 juni 2024
AVROTROS Vrijdagconcert

Slotconcert: La Damnation de Faust van Berlioz

woensdag 3 juli 2024
Overige series

VriendenLoterij ZomerConcerten – Bomsori Kim keert terug met Tsjaikovski’s Vioolconcert

Blijf op de hoogte van alle concerten, media en nieuws