Lorenzo Viotti

Viotti dirigeert Tsjaikovski en Rachmaninov

Programma

  • Benjamin Britten Sinfonia da requiem
  • Maurice Ravel Pianoconcert voor de linkerhand
  • Pjotr Iljitsj Tsjaikovski De storm
  • Sergej Rachmaninov Het dodeneiland

Het Nederlands Philharmonisch Orkest geeft acte de presence met zijn chef-dirigent Lorenzo Viotti in muziek van Britten, Tsjaikovski en Rachmaninov. Voor Ravels Pianoconcert voor de linkerhand zit Bertrand Chamayou achter de toetsen.

Bertrand Chamayou speelt Ravel
Ravel schreef zijn Pianoconcert voor de linkerhand voor pianist Paul Wittgenstein, die als soldaat in de oorlog zijn rechterarm verloor. Een briljant en virtuoos pianoconcert, dat ook voor concertpianisten met twee handen een uitdaging is. De Franse pianist Bertrand Chamayou, drievoudig winnaar van de Victoires de Musique Classique, neemt die graag aan. Met zijn bekroonde opname van Ravels pianomuziek is hij dan ook een Ravelkenner bij uitstek. Voor de begeleiding zorgt het Nederlands Philharmonisch orkest, dat het concert opent met Sinfonia da Requiem van Britten. Het werk is geheel symfonisch maar verwijst, ook in de titels van de drie delen, naar de katholieke dodenmis.

Lorenzo Viotti, chef-dirigent van het Nederlands Philharmonisch Orkest
De leiding van het concert is in handen van de Zwitsers-Frans-Italiaanse Lorenzo Viotti. Sinds 2020 is deze inspirerende persoonlijkheid de succesvolle chef-dirigent van het Nederlands Philharmonisch Orkest. Hij dirigeert zijn orkest in het tweede deel van dit programma met Tsjaikovski en Rachmaninov. Tsjaikovski schreef zijn symfonisch gedicht De storm naar het gelijknamige toneelstuk van Shakespeare. Rachmaninov vond zijn inspiratie voor Dodeneiland in het sinistere schilderij Toteninsel van Arnold Böcklin. Ook hij heeft de traditionele dodenmis voor ogen. Maar waar Britten in zijn Sinfonia slechts in de titels het requiem aanduidt, doet Rachmaninov dat letterlijk met het bekende citaat uit het Dies irae van het gregoriaanse requiem.

Datum:
vrijdag 20 oktober 2023
Tijd:
20:15 uur
Pauze:
Ja, inclusief pauze
Locatie:
TivoliVredenburg

Utrecht
-
Grote Zaal

Uitvoerenden

Nederlands Philharmonisch Orkest
Lorenzo Viotti
Dirigent
Bertrand Chamayou (c) Marco Borggreve - Warner Classics
Bertrand Chamayou
Piano

Binnenkort

woensdag 3 juli 2024
Overige series

VriendenLoterij ZomerConcerten – Bomsori Kim keert terug met Tsjaikovski’s Vioolconcert

Blijf op de hoogte van alle concerten, media en nieuws