Leclair, de muzikale vredestichter
Programma
Jean-Marie Leclair
uit Scylla et Glaucus: Suite en Aria's
Jean-Marie Leclair
Vioolconcert opus 7 nr. 5
Antonio Vivaldi
Concert voor 2 hobo's en strijkorkest, RV 535
Antonio Vivaldi
Nisi Dominus, RV 608
Nicolas Chédeville
uit Les saisons amusantes: nader te bepalen delen
Antonio Vivaldi
Concert voor viool, 2 hobo's, 2 hoorns, fagot en strijkorkest, RV 569
Le Concert de la Loge laat horen hoe Jean-Marie Leclair de Italiaanse en Franse stijl met elkaar verzoende. Het is genieten van het resultaat!
Leclair: verfijning én expressie
De strijd die in het achttiende-eeuwse Parijs woedde tussen de aanhangers van de Italiaanse en de Franse stijl werd gestreden met scherpe pennen. De pro-Italiaanse filosoof Rousseau (zelf een Zwitser) concludeerde dat de Fransen eigenlijk geen muziek kónden hebben, en als ze dat al hadden: des te erger voor hen! De grote verzoening vond op het podium plaats. De meesterlijke violist en componist Jean-Marie Leclair, 325 jaar geleden in Lyon geboren maar ook een tijdje werkzaam in Turijn, bracht de Franse verfijning en de Italiaanse uitdrukkingskracht bij elkaar.
Vivaldi in Frankrijk
Le Concert de la Loge, vanaf de viool geleid door Julien Chauvin, brengt enkele van Leclairs vocale en instrumentale parels. Daarnaast muziek van Leclairs collega-violist en -componist Antonio Vivaldi, van wie onder andere het Nisi Dominus klinkt, met het ijzingwekkend mooie Cum dederit. Een andere bruggenbouwer was de componist Nicolas Chédeville, die de Vier jaargetijden van Vivaldi arrangeerde voor het instrument dat hij zelf zo virtuoos bespeelde: de musette, de in Frankrijk zeer geliefde draailier.
Kaartverkoop NTR ZaterdagMatinee seizoen 2022-23
Vanaf 1 maart '22: passe-partouts en serie-abonnementen
Vanaf 1 juni '22: losse kaarten