Dimiter Tchernookov

De Frans-Bulgaarse violist Dimiter Tchernookov is 2de concertmeester van het Radio Filharmonisch Orkest sinds 15 augustus 2017.

Tchernookov wordt wel omschreven als ‘een muzikant die de muziek werkelijk een menselijk stem kan geven’, en ‘een solist met een glanzende techniek’ – aldus het commentaar na zijn debuutrecital in Carnegie Hall met het Grand Air Trio.

Na zijn studie aan het Conservatoire National Superieur de Paris onder Olivier Charlier, een studie die hij in 2005 met hoge onderscheiding afsloot, vervolgde hij zijn opleiding in New York aan het Mannes College of Music bij Lucie Robert. Hij behaalde er de Master of Music Degree in 2005 en vier jaar later het Professional Studies Diploma, alsmede een speciale prijs voor uitmuntendheid in uitvoering, de Georges & Elizabeth Gregory Award. Gedurende deze vijf jaar in New York trad hij op in alle belangrijke zalen, zoals Carnegie Hall, Lincoln Center, Yamaha Hall, Museum of the City of New York, NYC & Morgan Libraries en Yale & Colony Clubs.

Tchernookov soleerde hij bij diverse ensembles waaronder het Bachanalia Festival Orchestra, het Metro Chamber Orchestra en de New York Chamber Virtuosi. Hij was prijswinnaar van de California International Young Artists Competition, de Five Towns Music & Art Foundation Young Musician Competition en behaalde de eerste prijs bij de Mannes College of Music Concerto Competition. Het leverde hem gastoptredens op bij onder meer het Fontainebleau Festival, het American Conservatory Festival, het Casalmaggiore International Festival en het Festival de la Roque d’Antheron.

In 2011 verhuisde Tchernookov naar Amsterdam waar hij zijn carrière met succes voortzette. Hij was plaatsvervangend 2e concertmeester bij de Radio Kamer Filharmonie. Daarnaast speelt hij regelmatig in het Philharmonia Orchestra in Londen. Zijn deelname aan masterclasses wereldwijd gaven hem de gelegenheid om te werken met en te leren van grote musici zoals Gerard Poulet, Donald Weilerstein, Ani Kavafian, Sylvia Rosenberg, Yifra Neaman, Takashi Shimitsu, David Chan, en het Orion Quartet.

Dimiter Tchernookov was plaatsvervangend concertmeester bij Het Gelders Orkest van 2013 tot 2017. Tevens is hij regelmatig te gast bij gerenommeerde Nederlandse orkesten als het  Koninklijk Concertgebouworkest, Nederlands Kamerorkest, Nederlands Philharmonisch Orkest en Amsterdam Sinfonietta.

 

Dimiter TchernookovMusicus
1ste viool, concertmeester
Radio Filharmonisch Orkest

Blijf op de hoogte van alle concerten, media en nieuws