Edo de Waart

Edo de Waart was chef-dirigent van het Radio Filharmonisch Orkest van 1989 tot 2005. Sinds 2005 is hij eredirigent van het Radio Filharmonisch Orkest.

Gedurende zijn lange en illustere carrière heeft de gerenommeerde Nederlandse dirigent Edo de Waart een groot aantal functies bekleed bij orkesten over de hele wereld, waaronder chef-dirigentschappen bij het Rotterdams Philharmonisch Orkest, San Francisco Symphony, Minnesota Orchestra, het Radio Filharmonisch Orkest, het Hong Kong Philharmonic, Antwerp Symphony, New Zealand Symphony, Sydney Symphony Orchestra en De Nederlandse Opera en Santa Fe Opera.

Edo de Waart is eerste gastdirigent van San Diego Symphony, dirigent-laureaat van het Antwerp Symphony Orchestra en music director laureaat van het Milwaukee Symphony Orchestra. Dit seizoen keert hij terug naar het Radio Filharmonisch Orkest en de orkesten van Milwaukee, San Diego en Fort Worth.

Als operadirigent heeft Edo de Waart succes gehad in een groot en gevarieerd repertoire in veel van ’s werelds grootste operahuizen. Hij dirigeerde in Bayreuth, bij de Salzburger Festspiele, Royal Opera House, Covent Garden, Grand Théâtre de Genève, Opéra Bastille, Santa Fe Opera en de Metropolitan Opera. Met het doel om opera naar een breder publiek te brengen in concertzalen waar volledige enscenering niet mogelijk is, heeft hij als music director in Milwaukee, Antwerpen en Hong Kong regelmatig opera’s in semi-geënsceneerde uitvoeringen en concertuitvoeringen gedirigeerd.

Als gerenommeerd orkesttrainer is hij betrokken geweest bij projecten met getalenteerde jonge studenten van Juilliard Colburn en de Music Academy of the West in Santa Barbara.
De uitgebreide catalogus van Edo de Waart omvat releases voor Philips, Virgin, EMI, Telarc en RCA. Recente opnamen zijn onder meer Henderickx’ Symfonie nr.1 en hoboconcert, Mahlers Symfonie nr.1 en Elgars Droom van Gerontius met Koninklijk Vlaams Filharmonisch Orkest.
Edo de Waart begon zijn carrière als assistent-dirigent van Leonard Bernstein bij de New York Philharmonic en keerde vervolgens terug naar Nederland, waar hij werd benoemd tot assistent-dirigent van Bernard Haitink bij het Koninklijk Concertgebouworkest.

Edo de Waart heeft een aantal onderscheidingen ontvangen voor zijn muzikale verdiensten, waaronder Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw en Ere-officier in de Algemene Divisie van de Orde van Australië. Hij is ook honorary fellow van de Hong Kong Academy for Performing Arts.

https://www.harrisonparrott.com/artists/edo-de-waart

Edo de Waart

Edo de Waart


Dirigent

Blijf op de hoogte van alle concerten, media en nieuws