Stéphane Denève

Stéphane Denève is vanaf seizoen 2023-2024 vaste gastdirigent van het Radio Filharmonisch Orkest. Hij combineert deze aanstelling met zijn functie als chef-dirigent van het St. Louis Symphony Orchestra. Denève is directeur van het Centre for Future Orchestral Repertoire (CffOR) en sloot onlangs een periode van zes jaar af als vaste gastdirigent van The Philadelphia Orchestra. Voordien was hij chef-dirigent van het SWR Symphonieorchester Stuttgart en van het Royal Scottish National Orchestra. Vanaf seizoen 22-23 is hij aangesteld als Artistic Director van de New World Symphony. Daarmee volgt hij Michael Tilson Thomas op, die aan het orkest verbonden blijft als Artistic Director Laureate. Uitgebreide informatie over Denève’s aanstelling bij de New World Symphony is hier te lezen.

Denève wordt internationaal geroemd om de kwaliteit van zijn concerten en programmering. Hij is regelmatig te horen op de grote concertpodia met ’s werelds grootste orkesten en solisten. Hij heeft een bijzondere affiniteit met de muziek van zijn geboorteland Frankrijk en is een hartstochtelijk pleitbezorger voor de muziek van de 21ste eeuw.

Hij dirigeerde o.a. het Koninklijk Concertgebouworkest, Symfonieorkest van de Beierse Radio, NDR Elbphilharmonie Orchestra, Wiener Philharmoniker, NHK Symphony, Orchestre National de France en het Rotterdams Philharmonisch Orkest. In 2020 dirigeerde hij het Nobelprijsconcert met de Stockholm Philharmonic. In Noord-Amerika maakte hij in 2012 zijn debuut in Carnegie Hall met het Boston Symphony Orchestra, waarmee hij zowel in Boston als in Tanglewood meerdere malen optrad. Daarnaast dirigeert hij regelmatig The Cleveland Orchestra, New York Philharmonic, The Philadelphia Orchestra, Los Angeles Philharmonic en San Francisco Symphony Orchestra.

Denève onderhoudt nauwe banden met veel toonaangevende soloartiesten, waaronder Jean-Yves Thibaudet, Nikolaj Szeps-Znaider, Yo-Yo Ma, Nicola Benedetti, Leif Ove Andsnes, Leonidas Kavakos, Lang Lang, Frank Peter Zimmermann en Emanuel Axe.

Op het gebied van opera leidde Stéphane Denève op het Holland Festival 2019 een nieuwe productie van Pelléas et Mélisande met het Koninklijk Concertgebouworkest en de Nederlandse Opera. Elders leidde hij producties in het Royal Opera House, Glyndebourne Festival, La Scala, Deutsche Oper Berlin, De Munt en in de Opéra National de Paris.

Hij kreeg lovende kritieken voor zijn opnames van de werken van Poulenc, Debussy, Ravel, Roussel, Franck en Connesson. Hij won driemaal een Diapason d’Or van het jaar, is genomineerd voor de Gramophone’s Artist of the Year Award en heeft de prijs voor symfonische muziek gewonnen bij de International Classical Music Awards. Zijn meest recente releases zijn een live-opname van Honeggers Jeanne d’arc au bûcher met het Koninklijk Concertgebouworkest, en werk van Guillaume Connesson met het Brussels Philharmonic.

Stéphane Denève studeerde aan het Conservatorium van Parijs en werkte in het begin van zijn carrière nauw samen met Sir Georg Solti, Georges Prêtre en Seiji Ozawa. Hij hecht groot belang aan het inspireren van de volgende generatie muzikanten en luisteraars en heeft regelmatig met jongeren gewerkt in programma’s zoals die van het Tanglewood Music Center, New World Symphony, de Colburn School, het European Union Youth Orchestra, en de Muziekacademie van het Westen.

 

Stéphane DenèveDirigent
Radio Filharmonisch Orkest

Blijf op de hoogte van alle concerten, media en nieuws