Cd-release Robin de Raaff: Orphic Descent

Robin de Raaff (foto: Marco Borggreve)
Robin de Raaff (foto: Marco Borggreve)

De Nederlandse componist Robin de Raaff (1968) staat met zijn verrassend creatieve en inventieve werk al geruime tijd internationaal in de belangstelling. Op 5 mei ’23 verschijnt de cd Orphic Descent met opnamen van drie van zijn werken uit de afgelopen twee decennia.

Vlak na zijn afstuderen (1997, cum laude aan het Conservatorium van Amsterdam) won Robin de Raaff de Henriëtte Bosmansprijs en in 2009 kreeg hij voor zijn Vioolconcert No. 1 ‘Angelic echoes’ de Buma Toonzetters Prijs voor Nederlands beste compositie van 2008. Het werk van Robin de Raaff is regelmatig te horen in de series levende muziek van NTR en AVROTROS, met het Radio Filharmonisch Orkest en het Groot Omroepkoor als belangrijke bespelers.

Orphic Descent
Een deel van De Raaffs composities is inmiddels vastgelegd op negen cd’s, waarvan vier zijn uitgebracht door het label Challenge Classics. Dit kwaliteitslabel tekent eveneens voor de release op 5 mei 2023 van het nieuwste album Orphic Descent, met live-opnamen van drie, alom hooggewaardeerde werken van Robin de Raaff uit de afgelopen twee decennia.

In chronologische volgorde:
Orphic Descent voor gemengd instrumentaal ensemble ontstond in 2003 in opdracht van Ensemble Ictus, Compagnie Rosas en ECHO en beleefde zijn première datzelfde jaar in Brussels Palais des beaux arts. Het werk stond daarna onder meer op het programma van de NTR ZaterdagMatinee van 21 november 2020, uitgevoerd door het Radio Filharmonisch Orkest onder leiding van Lawrence Renes.

De Raaffs Vioolconcert nr. 2 ‘North Atlantic Light’ is geïnspireerd op het gelijknamige werk uit 1977 van de Nederlands/Amerikaanse schilder Willem de Kooning. De compositie volgde op de Sonate voor viool en piano nr. 2 ‘North Atlantic Light’, met een andere visie op hetzelfde doek en een orkestrale bezetting. De Sonate voor viool en piano ging in 2018 in Carnegie Hall in première; het Vioolconcert werd 18 mei 2019 in Het Concertgebouw ten doop gehouden door het Nederlands Philharmonisch Orkest en violiste Tosca Opdam onder leiding van Marc Albrecht.

De bijzondere locatie van Westergas – de voormalige gasfabriek in Amsterdam West – was inspiratiebron én plaats van uitvoering voor De Raaffs Circulus, op 10 juni ’22 tijdens het Holland Festival door het Radio Filharmonisch Orkest en Ralph van Raat onder leiding van Matthias Pintscher. Robin de Raaff schreef Circulus speciaal voor meesterpianist Ralph van Raat, die ook zijn Eerste pianoconcert in première bracht. De ruimte waarin Circulus tot leven kwam en de opstelling van orkest, pianist en publiek, deden denken aan een uurwerk, een metafoor voor de tijd. Dat is ook precies waarnaar De Raaff met Circulus wil verwijzen: de vergankelijkheid van het leven en onze plaats in het universum. Ook deze unieke live-opname is op de cd Orphic Descent vastgelegd.

> Voor meer informatie en bestellen: bezoek de site van Challenge Classics.

> Luister op Spotify

CD Robin de Raaff - Orphic Descent-2023

 

Blijf op de hoogte van alle concerten, media en nieuws