Jubileumboek Radio Filharmonisch Orkest

‘De kracht van bevlogen samenspel’ is de titel van het boek dat Inge Jongerman schreef ter gelegenheid van het 75-jarig jubileum van het Radio Filharmonisch Orkest. Een rijke verscheidenheid van onderwerpen passeert daarin de revue. Chef-dirigenten worden geportretteerd, sleutelfiguren van de NTR ZaterdagMatinee en het AVROTROS Vrijdagconcert doen hun zegje, musici blikken terug, de Laudatio van Bernard Haitink bij de toekenning van De Concertgebouw Prijs is na te lezen, andere onderscheidingen en spraakmakende producties worden gememoreerd en nog veel meer.

De kracht van samenspel - Jubileumboek 75 jaar RFO
De kracht van samenspel – Jubileumboek 75 jaar RFO

Inge Jongerman: ‘Vijfenzeventig jaar Radio Filharmonisch Orkest vangen in een toch beperkt aantal pagina’s is een bijna onmogelijke taak. Van de talloze musici die in de afgelopen driekwart eeuw hebben bijgedragen aan de successen van het RFO konden helaas lang niet alle namen worden genoemd. De bezieling waarmee zoveel betrokkenen aan dit boek hebben meegewerkt, is van onschatbare waarde geweest. Dan denk ik aan het bijzondere gesprek met Edo de Waart in Nieuw-Zeeland, de Zoom-sessies met orkestleden, de helden van het Historisch Genootschap, de vriendelijke John Adams en al die oud-orkestleden die dierbare herinneringen deelden. En ook aan de mensen die ik niet heb kunnen spreken, waaronder Reinbert de Leeuw, waarvan ik zou willen dat ik hem indertijd aan zijn jasje had getrokken toen ik hem in het MCO zag voorbijlopen. Ik heb het RFO leren kennen als een gepassioneerd orkest, dat zich in vijfenzeventig bewogen jaren onmisbaar heeft weten te maken voor ontelbare muziekliefhebbers. Een ensemble van getalenteerde musici die vele stormen doorstonden en altijd weer kracht wisten te putten uit hun bevlogen samenspel.’

‘De kracht van bevlogen samenspel’ is te koop à € 19,- (inclusief verzendkosten) en is via deze link te bestellen bij het Muziekcentrum van de Omroep.

 

 

Blijf op de hoogte van alle concerten, media en nieuws