Ode aan Jan Stulen

Dirigent Jan Stulen (1942 – 2017) maakte in zijn leven talloze opnames voor radio en televisie. Radiomaker Okke Dijkhuizen, die in de jaren ‘80 en ‘90 veel met hem werkte, ontdekte een schat aan nagelaten radio-opnames, gemaakt voor het toenmalige Hilversum 4. Hij was zo getroffen door de kwaliteit hiervan dat hij een project startte om de opnames op cd uit te brengen. Dat resulteerde begin februari ’22 in een box met maar liefst 6 cd’s. De cd-box is vergezeld van uitstekend verzorgde documentatie, te vinden in een tweetalig booklet.

De cd’s laten opnames horen van bijzonder mooie en gevarieerde muziek, gespeeld door de radio-orkesten onder Stulens inspirerende leiding. Werken van grote meesters als Schumann, Ravel, Glazoenov, Brahms, Elgar en Sjostakovitsj worden afgewisseld door alleszins verrassende, minder bekende werken en enkele Nederlandse composities. Dit alles geeft een goed beeld van het vakmanschap en de enorme veelzijdigheid van Jan Stulen, en maakt het beluisteren van deze cd’s bovendien een groot genoegen.

> Meer informatie en bestellen
> Bekijk het booklet, met toelichting en een overzicht van opnames en uitvoerende musici

Jan Stulen werd in 1942 in Amsterdam geboren. Hij studeerde aan het toenmalige Amsterdamse Muzieklyceum (nu: Conservatorium Amsterdam). In 1961 dirigeerde hij als student zijn eerste openbare concert. Van 1964 tot 1970 was hij in verschillende functies verbonden aan de Städtische Bühnen Münster, Duitsland. Daar deed hij ruime ervaring op in alle geledingen van het muziektheater. In 1970 keerde hij terug naar Nederland om achtereenvolgens chef-dirigent van het Nederlands Ballet Orkest (nu Holland Symfonia), muzikaal leider van het Nederlands Danstheater en vaste dirigent van de publieke omroep in Hilversum te worden. In deze functie maakte hij talloze radio- en tv-opnames met alle omroeporkesten. Hij dirigeerde jaren lang de tv-series Jonge mensen op het concertpodium en Una Voce Particolare. Daarnaast was hij van 1986 tot 1996 vaste dirigent van het WDR Rundfunk Orchester.
In dezelfde periode was hij vaste gastdirigent van het Symfonie Orkest van Vlaanderen. Van 1989 tot 2000 was hij chef van het Deutsches Kammer Orchester Frankfurt am Main. Dezelfde positie bekleedde hij tot 2003 bij het Nederlands Promenade Orkest in Amsterdam. Ook was hij artistiek adviseur van Opera Forum, nu Nationale Reisopera. Sinds 2003 was hij vaste dirigent en artistiek adviseur van L’Orchestra Particolare. Hij dirigeerde orkesten en opera gezelschappen in heel Europa, Egypte, Korea, Vietnam en Thailand.
Naast zijn werk als uitvoerend musicus heeft Stulen zich intensief bezig gehouden met de educatie van jonge dirigenten.
Jan Stulen dirigeerde een enorm gevarieerd repertoire, van barok tot symfonische jazz, met ensembles van zeer uiteenlopende signatuur. Stulen werd door orkestmusici gewaardeerd om zijn heldere slagtechniek en efficiënte manier van repeteren. Daardoor kon hij zijn muzikale bedoelingen snel en duidelijk overbrengen op de uitvoerende musici.

Blijf op de hoogte van alle concerten, media en nieuws