Radio Filharmonisch Orkest start stipendium voor jonge componisten

Het Radio Filharmonisch Orkest is met ingang van 2021 gestart met een jaarlijks stipendium voor jonge, talentvolle componisten. Het eerste stipendium is toegekend aan de Nederlands-Israëlische Karmit Fadael. 

Nieuwe muziek en jong talent

Tijdens de eerste lockdown startte het Radio Filharmonisch Orkest met een reeks ‘coronacomposities’, om tóch nieuwe muziek te kunnen laten klinken tijdens de coronacrisis. Het succes van deze reeks wereldpremières inspireerde de Vrienden van het RFO om een jaarlijks terugkerend project te ontwikkelen en hiervoor een stipendium uit te reiken aan een jonge componist.

Het laten klinken van nieuw gecomponeerde muziek en de ontwikkeling van talent behoren tot de kerntaken van het Radio Filharmonisch Orkest. Juist nu is het belangrijker dan ooit Nederlandse componisten te steunen met opdrachten. Met het ‘Stipendium Radio Filharmonisch Orkest’ ondersteunen we een jong talent en krijgt deze de kans om een jaar lang met een professioneel orkest te werken.

Dit stipendium is tot stand gekomen dankzij de financiële steun van de Vrienden van het RFO, een jaarlijkse gift van een RFO-fan en de gemeente Hilversum, in samenwerking met Podium Witteman. Het bestaat uit het componeren van vier nieuwe werken, waarvan er één op de Nieuwjaarsbijeenkomst van de gemeente Hilversum in première zal gaan. De andere composities zullen door het jaar heen in première gaan bij het populaire televisieprogramma Podium Witteman, uitgevoerd door leden uit het Radio Filharmonisch Orkest en het avontuurlijke huisensemble van Podium Witteman, Fuse.

Karmit Fadael
Het Stipendium Radio Filharmonisch Orkest voor 2021 is toegekend aan de Nederlands-Israëlische Karmit Fadael. Zij studeerde aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag bij Calliope Tsoupaki, Guus Janssen en Martijn Padding. In 2019 studeerde zij af en sindsdien componeerde zij in opdracht van o.a. het Residentie Orkest, November Music en Doelen Ensemble. “Als persoon ben ik emotioneel, eigenwijs, rationeel maar ook kalm. Deze eigenschappen kun je herkennen in mijn muziek. In mijn werk ben ik altijd op zoek naar nieuwe klankcombinaties en probeer ik zowel het publiek als de musici aan te spreken.”

Meer informatie over Karmit en haar muziek is hier te vinden.

 

 

Blijf op de hoogte van alle concerten, media en nieuws