Kerst met de Nederlandse Bachvereniging
Programma
- Johann Hermann Schein Veni redemptor gentium (couplet 1-5)
- Johann Hermann Schein uit Banchetto musicale, Suite nr. 1: Padouana
- Johann Hermann Schein Veni redemptor gentium (couplet 7 en 8)
- Johann Hermann Schein uit Banchetto musicale, Suite nr. 1: Gagliarda
- Tobias Michael Das Volk, so im Finstern wandelt
- Johann Hermann Schein uit Banchetto musicale, Suite nr. 1: Allemande
- Philipp Nicolai Wie schön leuchtet der Morgenstern
- Nicolaus Adam Strungk Wie schön leuchtet der Morgenstern
- Orlando di Lasso Angelus ad pastores ait
- componist anoniem Illuminare Jerusalem
- Johann Kuhnau Wie schön leuchtet der Morgenstern
- Andreas Hammerschmidt Machet die Tore weit
- componist anoniem Grates nunc omnes
- Johann Sebastian Bach Magnificat
De Nederlandse Bachvereniging onder leiding van Alex Potter brengt een schitterend kerstconcert waarin de muziek uit de Thomaskerk in Leipzig centraal staat. Hoogtepunt is het Magnificat van Bach.
Kerst in Leipzig
De Nederlandse Bachvereniging onder leiding van Alex Potter pakt uit met een schitterend kerstconcert met als finale het stralende Magnificat van Bach. Het pad daarnaartoe bestaat uit muziek voor advent en kerst zoals die in Leipzig klonk uit de tijd voor Bach. Het is een uiterst kleurrijk concert met instrumentale en vocale werken in de meest uiteenlopende bezettingen. Onbegeleide gregoriaanse hymnes, Duitse en Latijnse motetten en liederen waaronder het beroemde Wie schön leuchtet der Morgenstern, vioolsolo en enkele dansen, het is allemaal te horen in dit bijzondere kerstprogramma. Er wordt niet alleen op het podium gespeeld en gezongen, ook uit alle hoeken van de zaal klinkt de muziek.
Magnificat van Bach
Dat alles mondt uit in de volledige vocale en orkestrale pracht van Bachs Magnificat. Het was het eerste grote feestelijke werk, compleet met pauken, trompetten en vijfstemmig koor, dat hij vrijwel meteen na zijn aanstelling in Leipzig schreef. Oorspronkelijk bedoeld voor het feest van Mariä Heimsuchung (Maria visitatie) op 2 juli 1723, maakte hij nog datzelfde jaar een versie die hij op de vesper van Eerste Kerstdag liet uitvoeren. Om er een echte kerstcompositie van te maken voegde hij enkele meerstemmige kerstliederen toe. Zo werd het één van zijn meest gespeelde liturgische werken, zozeer dat zijn zoon Carl Philipp Emanuel het in Hamburg, waar hij kerkmusicus was, diverse keren tot klinken bracht.