Olga Pashchenko (c) Yat Ho Tsang

Bertie Baigent en Olga Paschenko: Beethoven & Clara Schumann

Programma

  • Ludwig van Beethoven Ouverture Coriolan
  • C. Schumann Pianoconcert
  • Emilie Mayer Ouverture in D groot
  • Ludwig van Beethoven Vierde symfonie

Bertie Baigent, winnaar van het Rotterdams Dirigentenconcours, leidt het Orkest van de Achttiende Eeuw in muziek van Beethoven en Mayer. Toetsenvirtuoos Olga Pashchenko soleert in Clara Schumanns Pianoconcert.

Bertie Baigent dirigeert Beethoven
De Engelse dirigent Bertie Baigent is een snel rijzende ster die vorig jaar van zich deed spreken met de glansrijke winst tijdens de International Conducting Competition Rotterdam, waar hij ook het Orkest van de Achttiende Eeuw leidde. Orkest en dirigent ontmoeten elkaar opnieuw in dit concert dat begint en eindigt met Beethoven. Als opening klinkt de Ouverture Coriolan, Beethovens emotionele kijk op de gelijknamige tragedie van Heinrich von Collin.
Tijdens de première van dat stuk in 1807 klonk ook voor het eerst Beethovens Vierde Symfonie. Het is zijn meest fijnzinnige orkestwerk: 'een Griekse maagd tussen de twee Noorse goden van de Derde en de Vijfde', zoals Schumann het uitdrukte.

Olga Pashchenko speelt Clara Schumanns Pianoconcert
Naast Beethoven hebben twee vrouwelijke componisten een belangrijke rol in dit programma. Nog lang voordat zij mevrouw Schumann werd, componeerde de toen veertienjarige Clara Wieck een volwassen en uiterst virtuoos Pianoconcert, waarmee zij haar roem als 'klavierleeuwin', naast grootheden als Liszt, overtuigend bevestigde. Solist is de Russische Olga Pashchenko, een internationaal gevierde pianist, die vrijwel alles speelt wat toetsen heeft, van orgel en klavecimbel tot fortepiano en concertvleugel.
Tegenwoordig wat in de vergetelheid geraakt, maar bij leven was Emilie Mayer minstens even bekend als haar tijdgenoot Clara Schumann, met talrijke symfonieën, kamermuziek en opera. Haar Tweede Concertouverture heeft de kracht van Beethoven gecombineerd met de élégance van Mendelssohn.

Datum:
vrijdag 24 november 2023
Tijd:
20:15 uur
Pauze:
Ja, inclusief pauze
Locatie:
TivoliVredenburg

Utrecht
-
Grote Zaal

Uitvoerenden

Orkest van de Achttiende Eeuw
Bertie Baigent
Dirigent
Olga Pashchenko
Piano

Binnenkort

woensdag 3 juli 2024
Overige series

VriendenLoterij ZomerConcerten – Bomsori Kim keert terug met Tsjaikovski’s Vioolconcert

Blijf op de hoogte van alle concerten, media en nieuws