Benjamin Goodson

De 31-jarige Engelse dirigent Benjamin Goodson is sinds 1 september 2020 de nieuwe chef-dirigent van het Groot Omroepkoor. Hij zal minimaal drie jaar aan het koor verbonden zijn.

Benjamin Goodson maakte begin juli 2018 een zeer succesvol debuut met het Groot Omroepkoor toen hij het koor voorbereidde op het Requiem van Mozart in het Concertgebouw. Na zijn terugkeer voor de opera A village Romeo and Juliet van Frederick Delius in de NTR ZaterdagMatinee in december 2018, klonk bij veel leden van het koor de wens om Benjamin hun nieuwe chef-dirigent te laten worden.

Roland Kieft, algemeen directeur Stichting Omroep Muziek:
“Ik ben buitengewoon verheugd met de komst van Benjamin Goodson. Met hem heeft het Groot Omroepkoor één van de meest talentvolle koordirigenten van dit moment aan zich weten te verbinden. Benjamin Goodson combineert een volwassen kijk op zijn rol als chef-dirigent met een open blik op nieuwe generaties luisteraars, media-gebruikers en concertbezoekers. Ook zijn belangstelling voor nieuwe muziek en nieuwe samenwerkingsverbanden droeg bij aan zijn benoeming.”

Benjamin Goodson:
“Ik ben heel blij met mijn benoeming als chef-dirigent bij het Groot Omroepkoor. Vanaf ons eerste project samen voelde ik een oprechte verbinding met dit geweldige ensemble, een juweel in het Europese klassieke landschap. Voor mij wordt het koor gedefinieerd door de intensiteit van z’n klank – door z’n menselijkheid. Ik zie ernaar uit om samen te werken om nieuw repertoire te ontdekken en nieuwe manieren te verkennen om ons met ons publiek te verbinden.”

Over Benjamin Goodson

Benjamin Goodson dirigeert een breed repertoire met een bijzondere focus op 20e en 21e-eeuwse a capella muziek. De levendigheid, warmte en precisie van zijn uitvoeringen worden internationaal erkend. Zijn optredens brachten hem door heel Europa, naar de VS, China, Japan en Australië.

Benjamin is chef-dirigent van het Groot Omroepkoor en muzikaal leider van Bath Camerata. Hij werkt als gastdirigent bij Rundfunkchor Berlin, SWR Vokalensemble, MDR Rundfunkchor Leipzig, NDR Rundfunkchor Hamburg en Collegium Vocale Gent.

Als koordirigent bereidt Benjamin koren voor voor ’s werelds toonaangevende orkesten, waaronder de Berliner Philharmoniker en het London Symphony Orchestra.

Benjamin zet zich in om nieuwe formats voor kooruitvoeringen te verkennen. Hij ensceneerde Bachs Matthäus-Passion met Tom Guthrie, werkte mee aan het Human Requiem van Rundfunkchor Berlin en assisteerde bij de ontwikkeling van Robert Wilsons baanbrekende enscenering van de Bach-motetten. Voor het Groot Omroepkoor creëerde hij het multidisciplinaire format The Living Room. In de eerste editie (2021) ensceneerde en ritualiseerde hij de koorwerken van Igor Stravinsky, waarvoor hij lovende kritieken oogstte.

Benjamin Goodson, geboren in Hertfordshire, VK, studeerde muziek aan Hertford College, Oxford. Hij studeerde directie bij Sir Colin Davis, Paul Spicer, Peter Stark en Ulrich Windfuhr. Drie jaar na zijn afstuderen werd Benjamin benoemd tot artistiek leider van het Somerville College en werd daarmee de jongste artistiek leider van de Universiteit van Oxford. Benjamin is gastdocent directie aan het Conservatorium van Amsterdam.

 

Benjamin Goodson

Benjamin Goodson - foto: Paolo Ferla


Dirigent
Soloist
Koordirigent
Spreekrol
Groot Omroepkoor

Blijf op de hoogte van alle concerten, media en nieuws